Bier proeven!

Hieronder staat een korte introductie tot wat voor soorten bier er nou allemaal zijn. Tevens vind je verleidende woorden tot de echte Welvaartse bierproeverij of high beer!

Mocht je nou al dorst hebben? Reserveer dan direct!

Klik hieronder voor de drankenkaart

High beer

Kennis maken met de wereld van bier in een gezellig café? Bij De Welvaart krijg je vier verschillende soorten hele speciaalbieren. Trappist, trippels, blond van alles! Uiteraard krijgt u hier bijpassende hapjes bij en een karaf water. 

Altijd al willen weten wat de achtergrond is van deze bieren, waarom er verschillende type glazen zijn en natuurlijk wat de verschillende smaken zijn? Vraag het aan onze heuse biersommelier! 

€26,50 p.p.

Bierproeverij

Met een groep kennis maken met de wereld van bier in een gezellig café? Jullie krijgen maar liefst zes verschillende soorten speciaalbieren. Onze heuse biersommelier zal toelichting geven! Een man met liefde voor bier (en Ameland), niet voor niets heeft hij dan ook een speciaalbier café geopend. Voor speciale gelegenheden kunnen we onze proeverij uiteraard ook samen met u afstemmen.

De bierproeverij geldt alleen voor grotere groepen. Vraag bij de Welvaart of het voor jullie ook mogelijk is.

€15,00 p.p.

Soorten bier

Er is een grote variatie aan verschillende soorten bier. Er zijn bittere bieren, zoete bieren, zure bieren en kruidige bieren. Ook zout kan onderdeel zijn van de smaak van bier. Ook het alcoholpercentage, de kleur, de volheid, de helderheid en de temperatuur waarop bier het beste gedronken kan worden, verschillen.
Overzicht brengen in de grote hoeveelheid verschillende bieren is niet eenvoudig. Meestal wordt uitgegaan van ondergistende, bovengistende of spontaan gistende bieren.

Ondergistende bieren

Met name in Duitsland en Tsjechië worden ondergistende bieren gebrouwen.Toch is het grootste deel van het bier dat in Nederland en België geproduceerd wordt ook ondergistend. Het betreft vooral de pilseners en de vaak goed gewaardeerde Nederlandse bockbieren.

Bovengistende bieren
Bovengistende bieren zijn typisch voor de Belgische en Engelse biercultuur. De Belgische bovengistende bieren worden door bierkenners over de hele wereld gewaardeerd om hun traditie en kwaliteit. Dit type bieren zijn vooral tarwebieren, ales, porters, stouts, abdijbieren en trappisten.

Bieren van spontane gisting
Bieren geproduceerd middels spontane gisting gebeurt vrijwel enkel nog in ‘Pajottenland’ in België. Anders dan bij “normale” gisting waarbij men met gekweekte giststammen werkt is er nauwelijks controle over welke gisten in het bier/wijn aan het werk gaan. Dit komt omdat men het bier een tijdje aan de open lucht blootstelt.

 

Er zijn veel meer manieren om bieren te categoriseren. Een bekende is op smaak en soort. De afbeelding hieronder van Yellowstoneacademy geeft het mooi weer. Op hun website kun je een duidelijk overzicht vinden van wat het verschil is tussen pils en lager, welke biertjes licht of zwaar zijn en wat voor alcoholpercentages deze biersoorten gemiddeld hebben.
Echter… raden wij u aan om niet van achter een scherm uw smaakpapillen iets voor te houden maar om dit gewoon bij ons te komen proeven!